Er zijn diverse soorten leisteen, afhankelijk van de soort klei waaruit de steen is ontstaan. Aan de basis ligt kleimodder, een substantie met veel water en een grote porositeit. Onder druk van de afzettingen die er gedurende miljoenen jaren bovenop zijn gekomen, werd het water geleidelijk uit de kleilagen geperst .

Tijdens gebergtevorming, onder extreme ondergrondse druk, vormde zich uiteindelijk de leisteen. Belangrijke factoren die leistenen van elkaar onderscheiden zijn het organisch gehalte, de korrelgrootte en de aanwezigheid van mineralen. Eigenschappen zoals splijtvastheid, vorstbestendigheid en hardheid hangen hier mee samen. Leisteen is water- en lichtbestendig.

Doordat leisteen wat “vettig” is en weinig poriën heeft, is het eenvoudig en praktisch in onderhoud. Leisteen heeft als bijzonder kenmerk dat het natuurlijk splijtoppervlak een beetje ruw is, maar tegelijk aangenaam en zelfs zacht aanvoelt. Leisteen oogt zeer natuurlijk. Je raakt er nooit op uitgekeken. Zijn duurzaamheid en sobere schoonheid zijn blijvend.