Wat is Graniet?

granieten plaat
Graniet is hard en weinig poreus.
De oorsprong van deze natuursteen is daaraan niet vreemd. Diep in de aardkorst heersen heel hoge temperaturen. Daardoor komt gesteente op die diepten in vloeibare vorm voor. Dit zeer hete vloeibare gesteente noemen wij magma. Via zogenaamde “zwakke plekken” in de aardkorst probeert het magma op te stijgen richting aardoppervlakte. Daar zoekt het zich een weg naar buiten via vulkanen en spleten in de grond.
 De continentale aardkorst is echter behoorlijk dik. Het magma bereikt niet altijd de oppervlakte. Het komt vast te zitten, koelt langzaam af (van een temperatuur van meer dan 1000° C) en gaat stollen. Dit noemen wij magmatisch dieptegesteente.

Door de trage afkoeling kunnen zich relatief grote kristallen vormen. Je vindt ze in groottes van enkele millimeters tot één à twee centimeter. Dit geeft aan deze soort graniet zijn gespikkeld uiterlijk. De aardkorst bestaat uit continentale platen die voortdurend bewegen. Waar de platen tegen elkaar botsen ontstaan grote ondergrondse spanningen die kunnen leiden tot aardbevingen. De ondergrondse druk kan gigantisch groot zijn. De magmatische dieptegesteenten veranderen onder die druk van vorm en structuur. Dit noemen wij metamorfe gesteenten.

Graniet van metamorfe oorsprong herken je aan zijn schitterende gevlamde structuren in verschillende kleuren. Door zijn uitstekende technische eigenschappen is graniet een van de meest gebruikte natuursteensoorten. Graniet is uitermate geschikt voor binnenvloeren, maar ook voor terrassen, keukenwerkbladen, trappen, ornamenten, gevelbekleding, grafzerken, … Daarenboven is er een zeer ruim aanbod.