Marmer 

Wat is marmer?

Marmer is een metamorf gesteente afkomstig van kalksteen. Het is miljoenen jaren geleden gevormd. Door extreme veranderingen van temperatuur of druk, bijvoorbeeld door gebergtevorming, kristalliseerde de kalksteen en werd het omgevormd tot marmer. Minerale verontreiniging in de oorspronkelijke kalksteen (vb. klei, leem, zand, ijzeroxiden) veroorzaakte de zogenaamde aderen en vlekken in het marmer. 

Wat maakt marmer zo uniek?

Marmer is een harde materie, die tegelijk zacht aanvoelt en goed te bewerken is. De steensoort is verkrijgbaar in veel kleurschakeringen: wit, rood, geel, roze, groen… Fossielen en aders geven marmer een unieke look en daarom is deze steen de ideale eyecatcher voor je interieur. Ontdek het prachtige kleurenpallet in onze uitgebreide stock.

Waarvoor kan je marmer gebruiken?

De keuken en de badkamer zijn de favoriete plekken van marmer. Daar komt de natuursteen ten volle tot zijn recht. Maar marmer kan ook gebruikt worden voor vloeren, vensterbanken, tafelbladen, haardwanden…  
Met de juiste dikte en afwerking past marmer in zowel een modern als klassiek interieur. Kies voor een mat, leathertouch of poli oppervlak. Combineer dit met een rechte, stompe of afgeronde rand. Op zoek naar inspiratie? Bekijk onze referenties.
Fotobijschrift: de keuken links is een ontwerp van Tim Rogge - de keuken rechts is een ontwerp van Van Den Bossche keukens.

Hoe onderhoud je marmer?

Marmer is poreus en neemt dus van nature vloeistoffen op. Daarom geeft Potier Stone al haar marmers een QTOP®+ behandeling. Dit is een high tech combinatie van mechanische en chemische invloeden die voor een ongekende bescherming zorgt van de steen.
Om je marmer nadien te onderhouden hebben wij een aangepast onderhoudsprogramma ontwikkeld. Toch raden we nog altijd aan om voorzichtig om te springen met zuren.
Heeft je marmer na vele jaren een opfrisbeurt nodig? Contacteer ons voor het clean en protect programma. 

Wist je dat…

  • marmer door de jaren heen alleen maar mooier wordt.
  • het woord "marmer" van het Griekse woord "marmaros" ("μαρμαρος") komt, wat "glanzende steen" betekent.
  • marmer geliefd is bij beeldhouwers omdat deze steen goed te polijsten en te bewerken is en bovendien een prachtige lichtval heeft. 
  • marmer te vinden is in Italië, België, Ierland, Spanje, Griekenland, Rusland, Roemenië, Zweden, U.S., India, Duitsland. 
  • de marmers Rouge Belge en Gris des Ardennes behoren tot onze Belgische toppertjes.
  • de Apuaanse Alpen, ten oosten van de stad Carrara, ongeveer 300 marmergroeven telt die marmer voortbrengen.
  • Carrara statuario de meest zeldzame en zuivere soort marmer is.
  • Carrara marmer ook wel het witte goud genoemd wordt.